Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ

Σε αυτήν την ενότητα θα βρείτε μια πλούσια πηγή πληροφοριών, κυρίως για τα προϊόντα που εμπορευόμαστε, αλλά και για τεχνικές, συμβουλές και γενικότερα πληροφορίες που άπτονται στο χώρο του χρωματοπωλείου και στον τρόπο λειτουργίας των προϊόντων που καταλήγουν στα χέρια σας.

Σε αυτήν τη δεξαμενή γνώσεων, μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο προϊόν, έτσι ώστε να αποκτήσετε κάποιες γενικές γνώσεις πάνω σε αυτό, να μάθετε τα διαφορετικά είδη αυτού του προϊόντος – αν υπάρχουν – και να πληροφορηθείτε για τη σημασία του κάθε ξεχωριστού είδους, έτσι ώστε να ξέρετε τι ακριβώς χρειάζεστε να αγοράσετε, ή ποιο συγκεκριμένο προϊόν ταιριάζει σε εσάς σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και τις ανάγκες σας. Ή απλά, να ενημερωθείτε για ένα προϊόν ή/και να περιηγηθείτε ανάμεσα από τα λήμματα.

Οι πληροφορίες μας προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές, έτσι ώστε να μεγιστοποιούμε την πιθανότητα ότι αυτό που γράφουμε είναι σωστό μέσω αυτής της διασταύρωσης, αλλά αυτό επ’ουδενί δε σημαίνει ότι δε θα υποπέσουμε ποτέ στο λάθος. Γι’ αυτό το λόγο σας ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη και θα θέλαμε να μας επισημαίνετε τα λάθη μας αν το επιθυμείτε. Από την πλευρά μας, σας επιβεβαιώνουμε ότι πάντοτε θα προσπαθούμε για το καλύτερο.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η περιήγηση που θα κάνετε να σας φανεί χρήσιμη και – γιατί όχι; – ευχάριστη. Η σελίδα μας θα εμπλουτίζεται συνεχώς και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη βάση δεδομένων, με απώτερο σκοπό την ικανοποιητική πληροφόρησή σας για τα προϊόντα που διαθέτουμε. Και επειδή πάντοτε θα εμπλουτιζόμαστε με νέα προϊόντα, δε θα σταματήσουμε ποτέ και να ενημερώνουμε τη σελίδα μας. Και θα σας είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες αν ποτέ θελήσετε να μας στείλετε κάποιο σχετικό σχόλιο, κάποια επιπλέον γνώση, ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να ενισχύσει την προσπάθειά μας για τη δημιουργία αυτής της μικρής εγκυκλοπαίδειας. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και σας ευχόμαστε καλό ταξίδι στη γνώση!
ΟΔΗΓΙΕΣ: Τα λήμματα παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά

ΑΛΦΑΔΙ: Το αλφάδι είναι ένα πολύ χρήσιμο όργανο, που μας βοηθάει στο να ρυθμίσουμε την τοποθέτηση ενός αντικειμένου σε οριζόντια ή κάθετη θέση. Κάθε αλφάδι διαθέτει τουλάχιστον δύο (2) μικρά φιαλίδια με υγρό, τα οποία περιέχουν μία φυσαλίδα αέρα. Κατ’εξαίρεση, υπάρχουν και αλφάδια με μόνο ένα φιαλίδιο με υγρό, αλλά συνήθως αυτά τα αλφάδια είναι πολύ μικρά και ουσιαστικά έχουν περισσότερο διακοσμητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, κάποια πάρα πολύ μικρά αλφάδια που χρησιμοποιούνται ως μπρελόκ.

Η λέξη “αλφάδι” προέρχεται από την ονομασία του γράμματος Α γιατί τέτοιο σχήμα είχε ένα όργανο που χρησιμοποιούσαν για τον ίδιο σκοπό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Σήμερα στο εμπόριο θα βρούμε αλφάδια πολλών και διαφορετικών διαστάσεων, απλά ή μαγνητικά, με μέταλλο ή πλαστικό και τουλάχιστον με δύο φιαλίδια υποβοήθησης ευθυγράμμισης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποια αλφάδια με προηγμένη τεχνολογία διαθέτουν ακτίνα λέιζερ, έτσι ώστε η ευθυγράμμιση να γίνεται ακόμα πιο εύκολα. Κατά κανόνα, αυτού του τύπου τα αλφάδια είναι πιο ακριβά από τα απλά. Και επειδή πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί οίκοι εργαλείων διαθέτουν στην γκάμα τους αυτό το τόσο επιτυχημένο όσο και απαραίτητο εργαλείο.

ΓΑΝΤΙΑ: Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική λέξη gant. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών γάντια. Ανάλογα με την εργασία, τις καιρικές συνθήκες, το περιβάλλον, την πράξη που εκτελούμε κάποια συγκεκριμένη στιγμή και με το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε, υπάρχουν και τα ανάλογα γάντια. Από τα απλά γάντια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ως τα εξειδικευμένα που προορίζονται για εργασία οξυγονοκόλλησης, και από τα απλά γενικής χρήσεως για διάφορες χειρωνακτικές εργασίες μέχρι τα γάντια για βαριές οικοδομικές εργασίες, υπάρχουν γάντια για κάθε εργασία και σε κάθε μέγεθος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των γαντιών είναι το χρώμα τους, η διαπνευστικότητά τους, το μέγεθος, το υλικό ή τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται και, πάνω απ’ όλα, η εργασία για την οποία προορίζονται. Σε ένα κατάστημα ειδών χρωματοπωλείου, τα γάντια που θα συναντήσουμε, είναι κυρίως τα εξής:

ΓΑΝΤΙΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ με πούδρα
Προτείνονται για χρήση σε χώρους παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων διότι είναι πιο άνετα για πολύωρη χρήση σε σχέση με άλλα γάντια μίας χρήσεως.
Δε σημειώνονται αλλεργίες από το υλικό αυτό. Διατίθενται σε όλα τα μεγέθη (Small, Medium, Large, extra large) σε λευκό και μπλε χρώμα. Ειδικότερα για τις βιομηχανίες τροφίμων, το μπλε χρώμα θεωρείται απαραίτητο, καθώς το συγκεκριμένο χρώμα είναι το μόνο που δε συναντάται σε κανενός είδους τροφή και ως εκ τούτου το γάντι ξεχωρίζει εύκολα.
ΓΑΝΤΙΑ ΒΙΤΡΙΛΙΟΥ
Από μείγμα βινυλίου και νιτριλίου το οποίο προσδίδει αφενός την τέλεια αίσθηση υφής του βινιλίου και παράλληλα την μέγιστη αντοχή και ελαστικότητα του νιτριλίου.
ΓΑΝΤΙΑ ΛΑΤΕΞ (latex)
Τα λατέξ γάντια χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να κάνουμε λεπτή δουλειά όπου χρειάζεται τέλεια εφαρμογή του γαντιού στο χέρι, σχεδόν σα δεύτερο δέρμα. Δεν ενδείκνυται για πολύωρη χρήση διότι το χέρι ιδρώνει πολύ περισσότερο από ότι με τα γάντια βινυλίου. Ενδέχεται να παρουσιαστούν αλλεργίες από το υλικό αυτό. Διατίθενται σε όλα τα μεγέθη (Small, Medium, Large, extra large) και κυρίως σε λευκό και μπλε χρώμα.
ΓΑΝΤΙΑ ΝΙΤΡΙΛΙΟΥ
Έχουν την εφαρμογή που προσφέρουν τα λατέξ αλλά με μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα. Δεν περιέχουν λατέξ. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα όπου απαιτείται έντονη εργασία. Διατίθενται σε όλα τα μεγέθη.
ΓΑΝΤΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΚΟΛΛΗΣΗΣ:
γάντια που πρέπει εξ’ορισμού να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, έστω και για ένα συγκεκριμένο περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το συνηθέστερο υλικό τους είναι το ενισχυμένο δέρμα.
Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, η αντοχή σε πολύ εξειδικευμένες και βαριές χειρωνακτικές εργασίες, όπου η πλήρης προστασία του χεριού είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Γι’αυτόν το λόγο, ένα τέτοιο γάντι, πρέπει να έχει καλή αντίσταση σε διάτρηση και τριβή, να είναι μαλακό και να παρέχει επιδεξιότητα στο χρήστη.
Τα γάντια που χρησιμοποιούνται εκεί όπου απαιτείται υψηλή θερμική προστασία, είναι γνωστά και με την ονομασία: “γάντια welding”.

ΧΡΩΜΑ: Το Α και το Ω σε ένα χρωματοπωλείο. Εξ’ορισμού – αφού η λέξη χρωματοπωλείο προέρχεται από τη λέξη χρώμα, αλλά και εκ των πραγμάτων αφού το χρώμα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το πλέον βασικό προϊόν, ουσιαστικά η “ραχοκοκαλιά των προϊόντων” σε ένα χρωματοπωλείο. Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί οίκοι που παράγουν τα δικά τους χρώματα και, αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και σε χιλιάδες διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά τα βασικά χρώματα είναι τα πλέον σημαντικά, όπως θα δούμε παρακάτω.

Βασικό χρώμα καλείται το χρώμα που δεν μπορεί να προκύψει από συνδυασμό άλλων χρωμάτων, αλλά υπάρχει από μόνο του και έχει την ικανότητα να αναμειγνύεται με τα άλλα βασικά χρώματα και, ως αποτέλεσμα, να δημιουργούνται τα παράγωγα χρώματα. Από την πρόσμιξη των βασικών χρωμάτων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα παράγωγα, παράγονται όλα τα υπόλοιπα χρώματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν είναι χρώματα, αλλά αποχρώσεις χρωμάτων.